خواجه شمسالدین محمد حافظ شیرازی سراینده دلنشینترین غزلهای فارسی که پیامآور عشق و محبت است، با سخنانی آکنده از صفا و صمیمیت همگان را امید میبخشد و به مروت و مدارا میخواند. راز و رمز جاودانگی حافظ و محبوبیتش همین عشق است که آن را از هیچ انسانی دریغ نمیدارد.
از آن به دیر مغانم عزیز میدارند
که آتشی که نمیرد همیشه در دل ماست
بادا که این آتش در دل دوستدارانش نیز همواره شعلهور و روشنیبخش باشد.
جایگاه جهانی حافظ بیانگر این واقعیت است که حافظ مقامی فراتر از یک شاعر و استاد سخن دارد و رسالتی بالاتر از زیبا سخن گفتن برای خود قایل بوده است، او بزرگ معلمی است که میکوشد تا همگان را به همزیستی در سایهسار خوشدلی و حسن نظر نسبت به واقعیت بیرونی فرا بخواند و به مخاطبان خود بیاموزد که انسان خود سرچشمه شادکامیها و رضایتمندیهاست و برخورداریهای مادی به دلیل گذرا بودن حسرت به دنبال دارد.
در این دنیا اگر سودیست با درویشِ خرسند است
خدایا منعمم گردان به درویشی و خرسندی
واسطهای که ورود حافظ را به هر دیار و خانه و قلبی میسّر میسازد نگاه انسانی او به هستی است. حافظ با اعتراف به این حقیقت تلخ که همه انسانها در عالم خاکی در معرض لغزشهای نفسانی هستند از آنها میخواهد نگاهی تسامحآمیز به یکدیگر داشته باشند.
جایی که برق عصیان بر آدم صفی زد
ما را چگونه زیبد دعوی بیگناهی
حافظ راه خلاصی از تنگناهای نفسانی و رستگاری را پرهیز از خودبینی و کیش شخصیت میداند.
تا عقل و فضل بینی، بیمعرفت نشینی
یک نکتهات بگویم،خود را مبین که رستی
اگر چه غزلیات حافظ را میتوان در ردیف ادبیات تعلیمی جای داد اما نصایح حافظ آمیخته با لطافت و ظرافتی است که به مخاطب آرامش میدهد و او را مهیّا میسازد تا ابتدا نگاهش را به هستی تغییر دهد. در واقع حافظ تلاش میکند که ابتدا نگریستنی دیگر را به ما بیاموزد و ما را در فضایی قرار دهد که آمادگی پذیرش توصیههای انسانی او را داشته باشیم.
مرا در منزل جانان چه امن عیش چون هر دم
جرس فریاد میدارد که بر بندید محملها
همه کارم ز خودکامی به بدنامی کشید آخر
نهان کی ماند آن رازی کزو سازند محفلها
***
ده روزه مهر گردون افسانه است و افسون
نیکی به جای یاران فرصت شمار یارا
***
حافظ اقبال و رویکرد دنیا به آدمیان را به اندازهای کوتاه و گذرا توصیف میکند که گویی افسانهای بیش نیست و در ادامه مخاطب شعر خود را به نیکی کردن در حق یاران ترغیب میکند. در واقع میگوید که آنچه میماند نیکی است و آنچه میگذرد فرصت نیکی کردن است.
بر این رواق زبرجد نوشتهاند به زر
که جز نکویی اهل کرم نخواهد ماند
بخشی از همت حافظ در غزلیاتش صرف بیان این حقیقت شده است که انسان متعلق به جهان برتر و بهشت است و نباید خود را اسیر تعلقات دنیوی کند. حافظ رسیدن به بالاترین مراتب کمال و جهان برتر را در گرو پایبندی به معیارهای الهی میداند.
تو را ز کنگرهی عرش میزنند سفیر
ندانمت که در این دامگه چه افتاده است
***
حیف است طایری چو تو در خاکدان غم
زینجا به آشیان وفا میفرستمت
***
حافظ بیشترین نفرینها و نفرتها را نثار ریاکاری، دروغ و تزویر میکند و ریاکاری را آتشی میداند که خرمن دین را خاکستر خواهد کرد.
آتش زهد ریا خرمن دین خواهد سوخت
حافظ این خرقهی پشمینه بینداز و برو
***
چاک خواهم زدن این دلق ریایی چه کنم
روح را صحبت ناجنس عذابیست الیم
حافظ پیوندی ناگسستنی با غزلیاتش دارد و گریز رندانهاش از اینکه منتسب به طیفی خاص باشد به این دلیل آشکار بازمیگردد که طیفهای اجتماعی در آن زمان به اقتضای زمانه آلودگیهایی داشتهاند، یکی ریاکار بوده، دیگری خونخوار، یکی در مال وقفی تصرف میکرده و دیگری جایگاهی فروتر از شایستگیهایش داشته و... حافظ نمیخواسته که در ردیف آنها قرار گیرد و ضمن اینکه به همه آنها تاخته و نقاب از چهره آنها برداشته از نصیحت نیز دریغ نکرده و رسم نوعدوستی را در حق آنها به جای آورده است.
به هر حال دیوان حافظ اکنون چونان گوهر گرانبهایی در اختیار ماست. بیگمان بهرهگیری از ذخایر فرهنگی به مراتب با اهمیتتر از بهرهگیری از ذخایر مادی است و در واقع زمینهساز آن است.
متأسفانه آنچه مانع بهرهمندی کامل نسل کنونی از گنجینههای نهفته در دیوان حافظ است چنگاندازی طیفهای گوناگون فکری به شخصیت این چهرهی جهانی است. این که هر کسی میخواهد حافظ را به گونهای معرفی کند که خود میخواهد. در حالی که شخصیتهایی نظیر حافظ که جزو ذخایر انسانی هستند را نمیتوان نماینده نگرشی خاص معرفی کرد.
مقامی که حافظ بدان دست یافته از غربت او و ناهمگونیاش با دیگران سرچشمه میگیرد. غریبی، زاد و توشه رهروان راه عشق است. هر چه غریبتر والاتر.
همچو حافظ غریب در ره عشق
به مقامی رسیدهام که مپرس
ادامه از صفحه اول
وی افزود: فیلسوف در جستوجوی اندیشههای فلسفی اوست؛ متکلم به دنبال روشن کردن اندیشههای کلامی اوست؛ زبانشناس در جستوجوی جادوی واژه اوست؛ هنرمند به دنبال کشف آفرینش زیبایی و بهره هنری از غزل اوست؛ قرآنپژوه از جلوههای آیات الهی در شعر او سخن میگوید؛ عارف از عرفان حافظ دم میزند و شگفت آنکه تمامی انسانها از هر مشرب و مسلکی او را هم مشرب خود میخوانند. شعر حافظ، ما را به قرآن فرا میخواند، به بلاغت، به هنر، به فلسفه، به رندی، به عاشقی، به عرفان، به سعادت، به فکر و ذکر و حرف و حکمت دعوت میکند و این رمز و راز ماندگاری شعر اوست.
کمالی سروستانی، مدير دانشنامه فارس در ادامه به ذكر آمار و ارقام مربوط به چاپ نسخ دیوان حافظ و همچنین تفسیرها و دیگر عناوین در ارتباط با حافظ در سال نود پرداخت و گفت: حافظ پژوهی، تدوین و تصحیح دیوان، شرح، شناخت و نقد آن از روزگار گلندام تا امروز فراز و نشیبهای فراوانی داشته است. کارنامه حافظ پژوهی در سال نود، به میزان سال قبل کمی کاهش یافته است. در سال گذشته، ۲۲۵ عنوان کتاب در ارتباط با حافظ چاپ شده است. از این میان 102 عنوان با تیراژ ۲۶۸ هزار نسخه به دیوان، برگزیده دیوان و یا ترجمههای آن اختصاص داشته است.
55 عنوان در شمارگان ۱۱۸ هزار نسخه در چاپ اول و 47 عنوان در شمارگان ۱۵۰ هزار نسخه در چاپ مجدد، منتشر شده است. مجموعه کتابهای درباره حافظ شامل نقد، معرفی و شرح، 51 عنوان در چاپ اول و 21 عنوان در چاپ مجدد و در مجموع 72 عنوان بوده است. کل تیراژی که با نام حافظ منتشر شده است، در فالنامه ۱۷۸هزار نسخه و در مجموع ۶۱۰ هزار نسخه بوده است.
وي در ادامه افزود: شايد با كمي تسامح بتوان حافظپژوهي را در ايران از زماني كه جامع ديوان حافظ، محمد گلندام، به اين امر پرداخت؛ تا امروز به چهار دوره تقسيم كرد:
دوره اول:
از زمان جمعآوري ديوان حافظ در قرن هشتم آغاز ميشود و تا پيدايش صنعت چاپ ادامه مييابد. علاوه بر نگارش ديوان كامل حافظ، در جُنگها و تذكرههاي مختلف، اشعار حافظ نگاشته و يافته ميشود و آثارش بر بسياري از شاعران پس از او تأثير ميگذارد. كاتبان بسياري نسخ مختلفي از ديوان را به ويژه در قرن نهم و دهم كتابت كردهاند.
:: برچسبها:
حافظ ,
,